ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ και απαιτούμε ως μοναδική αποδεκτή λύση σχετικά με την ένταξη της ΣΤΕ στο ΕΑΠ ή σε οιοδήποτε άλλο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων, τη διατήρηση των υφιστάμενων τίτλων ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ στους τίτλους των νέων Τμημάτων, με αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.
Το μήνυμα αυτό έστειλαν σήμερα τα μέλη ΔΕΠ της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, με ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και τονίζουν:
Οι υπογράφοντες Καθηγητές της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕ) του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας λαμβάνοντας υπόψη:
1. To Π.Δ. 388/1989, σύμφωνα με το οποίο οι πτυχιούχοι των Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ λαμβάνουν τον τίτλο Πτυχιούχος Μηχανικός Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
2. Το Ν.2916/2001, σύμφωνα με τον οποίο τα ΤΕΙ ανήκουν στον τεχνολογικό τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
3. Το Π.Δ. 50/2001, όπως έχει τροποποιηθεί, σύμφωνα με το οποίο θεσμοθετήθηκε στο Δημόσιο ο κλάδος ΤΕ Μηχανικών στον οποίο περιλαμβάνονται όλες οι ειδικότητες της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ.
4. Την Υ.Α. 40512/Ε5/19.04.2006 (ΦΕΚ 537 τ.Β ́/2006) με την οποία εγκρίθηκε το περιεχόμενο σπουδών των Τμημάτων της ΣΤΕ του πρώην ΤΕΙ Πάτρας και στην οποία εκτός των άλλων περιγράφεται η αποστολή των τμημάτων της Σχολής και τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύουν.
5. To N.3982/2011, όπως τροποποιήθηκε με το Ν.4072/2012 που καθορίζει την πρόσβαση σε επαγγελματικές δραστηριότητες (εργασίες που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της Μηχανικής) και τις κανονιστικές διατάξεις του (Π.Δ. 108/2013, Π.Δ. 115/2012, Π.Δ. 112/2012 κ.λπ.) που καθορίζουν τα δικαιώματα άσκησης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στους πτυχιούχους Μηχανικούς ΤεχνολογικήςΕκπαίδευσης.
6. Τις ανάγκες της αγοράς εργασίας που καλύπτουν οι απόφοιτοι των Μηχανικών της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και η οποία αγορά εργασίας, βάσει στατιστικών που έχουν διενεργηθεί σχετικά με τους αποφοίτους μας, περιλαμβάνει τις Βιομηχανικές Μονάδες και Εργοστάσια Παραγωγής, τα Εργοτάξια Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων, τα Τεχνικά Γραφεία Μελετών και Υλοποίησης/Επίβλεψης Έργων, τις ΔΕΚΟ, την νεοσύστατη Βιομηχανία Ηλεκτρονικής/Μικροηλεκτρονικής/Νανοηλεκτρονικής, τις εταιρείες Πληροφορικής και Δικτύων, τον Δημόσιο Τομέα και την Δημόσια Εκπαίδευση.
7. Την πολύ καλή εργαστηριακή εκπαίδευση που παρέχουν στους φοιτητές τα Τμήματα Μηχανικών ΤΕ λόγω της έμφασης στην Τεχνολογική Εκπαίδευση και στις Εφαρμογές όπως προβλέπει και καθορίζει η προαναφερόμενη και ισχύουσα νομοθεσία, σχετικά με την ειδική διαμόρφωση του περιεχομένου και της ποιότητας των σπουδών.
8. Τη διεξαγωγή ανταγωνιστικών ερευνητικών έργων με την Βιομηχανία και την παραγωγή αξιοποιήσιμων ερευνητικών αποτελεσμάτων και έγκριτων δημοσιεύσεων με ικανοποιητική έως πολύ καλή αναγνώριση βάσει της ποιότητας αλλά και ποσότητας των ετεροαναφορών, παρά την ανεπαρκή χρηματοδότηση και άλλων δομικών αδυναμιών, όπως π.χ. την απουσία του θεσμού των μεταπτυχιακών που αποτελούν για τα Πανεπιστήμια τη μηχανή παραγωγής ερευνητικού έργου και δημοσιεύσεων.
9. Τη συμμετοχή σε σημαντικές Ενώσεις Ερευνητικών και Παραγωγικών Σχηματισμών – Clusters όπως Corallia & HETiA.
10. Και τέλος τη διατήρηση του όρου ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ σε τουλάχιστον 4 πραγματοποιηθείσες ή εν εξελίξει συγχωνεύσεις ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια όπως στο ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην ΤΕΙ Σερρών), ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνης) και προσφάτως στο ΤΕΙ Κρήτης, τονίζοντας ότι ειδικά οι ΣΤΕ των ΤΕΙ Κρήτης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας είναι πολύ νεότερες της ΣΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ και απαιτούμε ως μοναδική αποδεκτή λύση σχετικά με την ένταξη της ΣΤΕ στο ΕΑΠ ή σε οιοδήποτε άλλο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων, τη διατήρηση των υφιστάμενων τίτλων ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ στους τίτλους των νέων Τμημάτων, με αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.
Δεν αποδεχόμαστε την κατάργηση της δυνατότητας που δικαιούνται να έχουν οι φοιτητές κάθε Τμήματος το οποίο μετεξελίσσεται σε νέο, με γνωστικό αντικείμενο και τίτλο συναφές με το υφιστάμενο, να μπορούν με αίτησή τους να ενταχθούν στο αντίστοιχο νέο Τμήμα και να λάβουν τον νέο τίτλο Σπουδών, με αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.
Η Σχολή μας ήταν η μοναδική σε όλο τον άξονα της Δυτικής Ελλάδας. Το ΤΕΙ Ηπείρου, το ΤΕΙ Καλαμάτας και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων δεν είχαν ποτέ ΣΤΕ με αποτέλεσμα όσοι ήθελαν να σπουδάσουν Μηχανικοί ΤΕ από τα Ιωάννινα έως την Καλαμάτα και από τα Ιόνια Νησιά είχαν ως μοναδική επιλογή το ΤΕΙ Πάτρας. Στο πλαίσιο της μετεξέλιξης των τμημάτων Μηχανικών ΤΕ, σε περιοχές εκτός Δυτικής Ελλάδας, οι υποψήφιοι φοιτητές από την Δυτική Ελλάδα χάνουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στον τόπο τους. Επιπρόσθετα, η μειωμένη οικονομική δυνατότητα των φοιτητών λόγω της κρίσης επιδεινώνει αυτή την κατάσταση. Η κατάργηση των Τμημάτων Μηχανικών της ΣΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας δημιουργεί σοβαρό αναπτυξιακό πρόβλημα στην Δυτική Ελλάδα.
Η πιθανή αφαίρεση του όρου ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ είναι μια απαξιωτική και επιζήμια πράξη σε βάρος μιας μεγάλης κοινωνικής ομάδας πολλών χιλιάδων πολιτών που αποτελείται από επαγγελματίες, απόφοιτους, φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό το οποίο εργάζεται έντιμα και παραγωγικά για περισσότερα από 30 έτη στην Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση.
Τα μέλη ΔΕΠ