Αναζήτηση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ρουσφετολογικές εξαγγελίες υπέρ Τ.Ε.Ε από τον Υπουργό Υποδομών

Διαβάζοντας στον τύπο, τις εξαγγελίες που έκανε ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης,  μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε (λίγες ημέρες μάλιστα πριν τη διεξαγωγή των εκλογών του Φορέα αυτού), και ειδικότερα αυτή που αφορά στη δημιουργία,στο πλαίσιο του Τ.Ε.Ε, ενός φορέα πιστοποίησης τεχνικών επαγγελμάτων καθώς και άλλων χαριστικών προνοιών, διαπιστώνουμε ότι για ακόμη μια φορά το Υπουργείο Υποδομών υποκύπτει στις πιέσεις που δέχεται από το Τ.Ε.Ε, για τα ζητήματα που αφορούν στην επαγγελματική δραστηριοποίηση χιλιάδων τεχνικών όλων των βαθμίδων.

Είναι αδιανόητο, την ώρα που η χώρα δέχεται πίεση για την πλήρη απελευθέρωση στα κλειστά επαγγέλματα, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, διά της πλαγίας οδού, να συναινεί στη διατήρηση “κλειστού επαγγέλματος” για μια ομάδα τεχνικών, αποκλείοντας από την αγορά εργασίας αλλά και παροχής υπηρεσιών Μηχανικούς μη μέλη του Τ.Ε.Ε καθώς και τεχνικούς άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων, δίνοντας τη δυνατότητα στο Τ.Ε.Ε να υπερασπίζεται μονοπωλιακά τα οικονομικά συμφέροντα των μελών του.

Η χρονική στιγμή των εξαγγελιών αυτών δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς έρχονται λίγες μέρες μετά τη μελέτη που παραδόθηκε στην Ομάδα Δράσης της Κομισιόν από τον κ.Δημήτρη Αυγητίδη (αναπληρωτή καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου), σύμφωνα με την οποία το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τη δραστηριότητα των μηχανικών χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά απαρχαιωμένο, εξαιρετικά αναποτελεσματικό και εξαιρετικά ανασφαλές».

Επισημαίνουμε επίσης ότι αυτό που κίνησε τη διαδικασία της μελέτης του κ. Αυγητίδη ήταν το γεγονός πως η τρόικα αντελήφθη ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις και το Τ.Ε.Ε της παρουσίαζαν στοιχεία που ήταν εξωραϊσμένα!

Υπενθυμίζουμε ότι αντίστοιχες διατάξεις που υπήρχαν σε νομοσχέδιο του ίδιου Υπουργείου πριν από ενάμιση περίπου χρόνο (Απρίλιος του 2012, όταν Υπουργός ήταν ο κ. Μ. Βορίδης), αποσύρθηκαν από τον Υπουργό, μετά από αντίδραση των εισηγητών του νομοσχεδίου (μεταξύ των οποίων και ο σημερινός Υφυπουργός του Υπουργείου Υποδομών, κ. Μ. Παπαδόπουλος), πληθώρας Βουλευτών αλλά και της έντονης δυσφορίας του συνόλου του τεχνικού κόσμου (ΕΕΤΕΜ,  ΠΟΒΕΣΑ, ΠΟΣΕΗ, ΟΒΥΕ, ΟΗΕ, ΟΜΘΕ και της ΓΣΕΒΕΕ) πλην, όπως ήταν αναμενόμενο, του Τ.Ε.Ε.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι τότε το Τ.Ε.Ε, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, είχε προβεί σε ένα πρωτοφανές υβρεολόγιο τόσο κατά της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ (προφανώς “ξεχνώντας” ότι τις απόψεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ συμμερίζονταν και άλλες Ενώσεις τεχνικών) όσο και κατά Βουλευτών, οι οποίοι εκφράζοντας τα κόμματα που εκπροσωπούσαν και όχι προσωπικές τους απόψεις, έπραξαν το αυτονόητο, δηλαδή ζήτησαν να αποσυρθούν οι ρουσφετολογικές υπέρ του Τ.Ε.Ε διατάξεις του νομοσχεδίου.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ήδη από την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου απέστειλε έγγραφο στον Υπουργό Υποδομών (με κοινοποίηση στον Υφυπουργό, στα πολιτικά κόμματα, σε Βουλευτές αλλά και στον Επικεφαλής της TaskForceforGreece) ενημερώνοντας τους για τα ανωτέρω ζητήματα που προκύπτουν.

Ελπίζουμε ότι η Ελληνική Βουλή για ακόμη μια φορά δε θα εγκρίνει τέτοιου είδους ρυθμίσεις.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.